CUM SE AJUNGE LA CASTELUL KRONBORG
Castelul Kronborg este situat in Helsingør, un oras aflat la 45 de minute distanta de Copenhaga, punctul maxim de apropiere intre Danemarca si Suedia. De la Copenhaga la Helsingør se ajunge foarte usor cu trenul. Din København H (Gara Centrala din Copenhaga) exista trenuri care pleaca la fiecare 20 minute catre Helsingør.
Pretul unei calatorii dus-intors este de 216 DKK (aproximativ 30 euro). Daca detineti un Copenhagen Card, beneficiati de calatorii gratuite nelimitate cu trenuri, autobuze si metrou in intreaga regiune a capitalei, inclusiv catre si dinspre Helsingør.
Dupa ce ati ajuns in Helsingør mai trebuie sa mai mergeti pe jos aproximativ 10 minute pana la Castelul Kronborg. Castelul se vede imediat ce iesiti din gara.
ISTORIA CASTELULUI KRONBORG
Castelul Kronborg a fost construit in 1410 de catre Regele Eric de Pomerania, avand o pozitie stategica din care putea controla trecerea vaselor prin stramtoarea dintre Danemarca si Suedia.
Numele actual de Kronborg i-a fost dat de Regele Frederik al II-lea care l-a marit pentru a se impune drept cel mai puternic rege din Scandnavia. S-a inconjurat de artisti si oameni de stiinta si a organizat petreceri fastuoase la Kronborg. In 1572, s-a casatorit cu tanara sa regina, Sophie. Casatoria lor este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai fericite casatorii regale din Europa. Castelul a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO in 2000.
CASTELUL KRONBORG SI WILLIAM SHAKESPEARE
Spre sfarsitul anilor 1500, William Shakespeare a scris cea mai faimoasa piesa de teatru a sa, Hamlet. Actiunea are loc la Castelul Kronborg, iar Shakespeare ar fi fost inspirat de petrecerile impresionante ale lui Frederik al II-lea care erau cunoscute in toata Europa. La Bastionul Drapelului, Camera Reginei si Capela aveti ocazia sa calcati pe urmele lui Hamlet.
CE PUTETI VEDEA LA CASTELUL KRONBORG
Expozitia “O istorie regala”
In cartea sa ”Danmarks konger og dronninger fra Gorm til Margrethe II” ( Regii si Reginele Danemarcei de la Gorm si pana la Margareta a II-a), designer-ul Jim Lyngvild a readus la viata regii si reginele din trecut ca oameni in carne si oase. Cu sentimente si visuri marete. Cu iluzii si deziluzii. Veti fi uimiti de expozitia de tablouri care povestesc istoria monarhiei daneze intr-o maniera fascinanta. In expozitia de la Kronborg, fotografiille au luat locul vechilor tapiserii.
Apartamentele regale
Apartamentele regale erau folsoite de rege si regina atunci cand se aflau la Kronborg. Camerele au fost construite in momentul in care Regele Frederik al II-lea a transformat fortareata in castel, insa Regele Christian al IV-lea le-a refacut dupa incendiul din 1629.
Apartamentul lui Frederik de la etajul al II-lea este decorat in stilul secolului al 18-lea si este format dintr-un dormitor, o camera de zi, un hol si o sala de parada. Cu toate astea, regele nu a locuit niciodata acolo.
Sala de Bal
Frederik al II-lea s-a asigurat ca Kronborg are cea mai buna sala de bal din Europa. Sala de bal avea o lungime de 60 de metri si era cea mai mare de acest gen din Europa de Nord. Slujitorii regelui atarnau pretioasele tapiserii pe pereti ori de cate ori se tinea un banchet. La capatul salii de bal, langa semineul mare, regele prezida petrecerile de sub un baldachin magnific de matase violet tesut cu fire de aur si argint. Tavanul a fost decorat cu sculpturi elaborate in lemn si picturi. Sapte candelabre mari de alama luminau frumoasa sala. Podeaua de marmura a vazut de-a lungul a sute ani dansand curteni, regi si regine. Cea mai mare parte a mobilierului salii de bal a fost mistuita de flacari in 1629 sau jefuita in timpul ocupatiei suedeze a castelului in 1685.
Tapiseriile
Frederik al II-lea a intrat in razboi cu Regele suedez Erik al XIV-lea. Ei incercau in mod constant sa se depaseasca unul pe altul. In 1581, regele danez a comandat o suita scumpa de tapiserii tesute pentru a impodobi sala de bal din Kronborg. Asta pentru ca si rivalul sau comandase o serie de tapiserii care descriu istoria familiei regelui suedez. Iar Frederik al II-lea a trebuit sa-si depaseasca rivalul.
Rezultatul a fost o serie de 43 de tapiserii infatisand 101 monarhi danezi si regi legendari. 1.000 de ani de istorie si mitologie a familiei regale de la legendarul Rege Dan pana la Christian IV au fost tesuti pe matase. Lucrarile la tapiserii au fost finalizate in 1586. Cu toate acestea, doar 15 din cele 43 de tapiserii au supravietuit pana in zilele noastre.
Capela
Capela are interioare renascentiste frumos sculptate si colorate. Biserica a fost sfintita in 1582 si a supravietuit marelui incendiu din 1629. Va va ajuta sa va faceti o impresie despre splendoarea care a caracterizat initial Castelul Kronborg.
Cazematele
Sub Kronborg puteti vizita cazematele care au servi drept buncare pentru soldati in timpul razboiului. Aceste camere intunecate si umede pot gazdui pana la 350 de oameni si provizii suficiente pentru un asediu de sase saptamani. Aici veti gasi si faimoasa statuie a lui Holger Danezul dormind in intuneric. Potrivit legendei, el se va trezi si isi va apuca sabia daca Danemarca este amenintata. Razboinicul adormit a fost plasat la Kronborg de Hans Christian Andersen intr-un basm din 1846. Statuia de sub castel este o copie a celei originale din 1907 ce apartinea lui H.P. Pedersen-Dan.
Bucataria castelului
Kronborg are in total 4 bucatarii. Regele si Regina aveau fiecare propria bucatarie cu degustatori fideli ca sa evite astfel posibilele tentative de otravire. In a treia bucatarie a castelului se pregatea mancare pentru soldati si personal. A patra bucatarie era folosita la prajit. Bucataria care in prezent este deschisa vizitatorilor este bucataria regelui.
Castelul are si un magazin cu suveniruri cu obiecte pentru toate gusturile, de la bijuterii, haine si portelanuri, pana la cadouri pentru cei mici. Iar daca aveti nevoie de o pauza puteti savura o cafea si o gustare la Cafeneaua Sundtolden, aflata chiar langa magazinul de suveniruri.
Inainte de a pleca de la castel, faceti si o plimbare prin curtea sa, de unde se poate vedea tarmul suedez.
CE MAI PUTETI VEDEA IN KRONBORG
Dupa ce am terminat vizita la castel, ne-am indreptat spre portul orasului, acolo unde am avut ocazia sa vedem cateva statui interesante, inclusiv o versiune masculina a Micii Sirene.
Urmatoarea oprire a fost la Muzeul Maritim care acopera prin intermediul exponatelor 1400 de ani de istorie marima a Danemarcei. La finalul escapadei am dat o fuga pana la Acvariul Øresund. Atat Castelul Kronborg, cat si Muzeul Maritim si Acvariul Øresund sunt incluse in Copenhagen Card.