CUM SE AJUNGE LA PALATUL FREDERIKSBORG
Este foarte usor de ajuns din Copenhaga la Palatul Frederiksborg. Cel mai simplu si usor mijloc de ajunge este cu trenul. Din København H (Gara Centrala din Copenhaga) exista trenuri care pleaca la fiecare 10 minute catre Hilerød. Durata unei calatorii intre Copenhaga si Hilerød este de 45-50 de minute.
Pretul unei calatorii dus-intors este de 185 DKK (aproximativ 25 euro). Daca detineti un Copenhagen Card, beneficiati de calatorii gratuite nelimitate cu trenuri, autobuze si metrou in intreaga regiune a capitalei, inclusiv catre si dinspre Hilerød.
Odata ajunsi in Hilerød puteti parcurge drumul pana la Palatul Frederiksborg cu autobuzul sau pe jos, traversand orasul. Noi am ales cea de-a doua varianta pentru a ne putea bucura din plin de priveliste.
Dupa aproximativ 15 minute de mers pe jos de la gara (sunt indicatoare peste tot asa ca nu aveti cum sa gresiti drumul) am ajuns pe macul lacului Slotssøen. Imediat s-a aratat la orizont si superbul palat, unul dintre cele mai vizitate si forografiate obiective turistice din Danemarca. Din aleea care merge de-a lungul parcului se poate intra direct in gradina palatului, daca o luati in dreapta. Daca alegeti partea stanga, veti ajunge la un pod pe care, daca il traversati, veti intra direct in curtea palatului. Chiar in fata intrarii principale este amplasata Fantana lui Neptun.
DESPRE PALATUL FREDERIKSBORG
Asa cum am precizat deja, Palatul Frederiksborg este situat in Hilerød, un oras aflat in nordul Copenhagai. Acest castel impresionant a fost construit in prima decada a secolului al XVII-lea de legendarul rege danez Christian al IV-lea.
Locatia sa fermecatoare din mijlocul lacului si gradinile baroce care il inconjoara, fac din castelul Frederiksborg un loc unic pentru experiente culturale suberbe, plimbari pitoresti si excursii cu barca. Vizita la castel si plimbarea cu barca sunt incluse in Copenhagen Card.
Capela Palatului
Slotkirken (Capela Palatului), aflata la primul etaj, dateaza din 1617. Este locul in care au fost incoronati toti monarhii, cu exceptia lui Christian al VII-lea. Peretii capelei sunt acoperiti cu sute de blazoane apartinand familiilor regale si nobiliare de pe tot mapamondul. Orga, cea mai veche din Danemarca, a fost facuta in 1610 de catre Esajas Compenius si este inca functionala. In 1995 aici a avut loc nunta dintre Printul Joachim, al doilea fiu al Reginei Margareta, si Alexandra Manley.
Sala de Audiente
In sala de audiente, bogatii si saracii erau primiti in audienta la rege inca din anii 1680. Sala are un interior baroc autentic de pe vremea lui Christian IV, un omagiu artistic adus monarhului absolut. Sala de audiente s-a redeschis in mai 2016 dupa o restaurare minutioasă, asa ca astazi apare in toata splendoarea.
Salonul cel Mare
Salonul cel Mare este o sala magnifica in care va puteti imagina cu usurinta petrecerile regale din vremurile stravechi. Tavanul din lemn bogat sculptat este bogat in detalii, iar peretii sunt decorati cu tapiserii si portrete de suverani, inclusiv o pictura recenta a ultimilor 3 generatii: Regina Margareta, Printul Mostenitor Fredrik si Printul Christian.
Bineinteles, acestea sunt doar cateva dintre cele 70 de camere ale palatului ce pot fi vizitate in cadrul unui tur. Exista multe altele cu opere de o valoare inestimabila care asteapta sa fie descoperite.
In perioada in care am vizitat noi palatul, in Salonul cel Mare era organizata o expozitie dedicata Printesei Mostenitoare Mary, un omagiu adus cu ocazia aniversarii celor 50 ani. Expozitia “H.K.H. Kronprinsesse Mary 1972 – 2022” urmarea viata lui Mary Donaldson, de la nasterea ei pe 5 februarie 1972 in Hobart, Tasmania (Australia) pana la viata ei actuala ca printesă mostenitoare. Mary a devenit printesa mostenitoare dupa casatoria ei din 2004 cu Printul Mostenitor Frederik, fiul cel mare al Reginei Margareta a II-a a Danemarcei. Cuplul are patru copii.
Munca depusa in calitate de Printesa Mostenitoare, angajamentele ei, viata personala si pasiunile ei au fost reprezentate prin diverse accesorii si obiecte pline de amintiri. Spre marea mea bucurie, aici era expusa si rochia de mireasa creata de designer-ul danez Uffe Frank.
A fost confectionata din matase duchess ivoire, iar fusta era captusita cu 31 de metri de tul. Fusta prezenta panouri de dantela alternante, care era vizibile in timp ce pasea spre altar, urmate de o trena de sase metri.
Si o copie a buchetului purtat pe 14 mai 2004 era expusa alaturi de rochia de mireasa.
Expozitia mai includea si o selectie de tinute purtate de Printesa Mostenitoare la diverse evenimente.
Printre acestea se numara rochia albastra Jesper Høvring cu paiete, o rochie Prada gri, rochia cu volane pe care a purtat-o la aniversarea a celor 50 de ani ai Printul Frederik, dar si rochia alba de la Mark Kenly Domino Tan pe care a purtat-o la Paris in 2019.
De asemenea, era prezenta si rochia de catifea de culoarea visinie de la Birgit Hallstein pe care Mary a purtat-o de patru ori la evenimentele de Anul Nou la Amalienborg.
In centrul expozitiei, exista si un nou tablou reprezentand-o pe Mary. Acesta este un portret al artistului spaniol Jesús Herrera Martínez.
In partea dedicata vietii altor printese, vizitatorii au putut admira rochiile purtate de Printesa Dagmar si Printesa Alexandra. Aceste doua printese daneze, fiicele Regelui Christian al IX-lea, nu erau mostenitoare si totusi au devenit suverane in strainatate. Printesa Dagmar a devenit Imparateasa Marie Fedorovna cand s-a casatorit cu Tarul Alexandru al III-lea al Rusiei, iar Alexandra a devenit Regina Regatului Unit cand s-a casatorit cu Regele Edward al VII-lea.
Muzeul National de Istorie
Colectia Muzeului National de Istorie de la etajul 3 prezinta portrete, picturi istorice si mobilier din secolele al XX-lea si al XXI-lea. Prin intermediul acestora, povestea istoriei Danemarcei este adusa in prezent.
Gradinile Baroce
Gradinile Baroce au un design simetric cu terase, cascade, copaci si monograme regale. Ele au fost amenajate in 1720-1725 de peisagistul Johan Cornelius.Gradinile peisagistice romantice au suprafete mari cu iarba, lacuri, paraie si poteci serpuitoare. Grădinile Palatului Frederiksborg reprezinta o experienta fantastica pe tot parcursul anului.
La nivelul de jos, puteti gasi patru monograme regale, cate una pentru fiecare dintre regii care au jucat un rol in istoria gradinilor:
Frederik al IV-lea – care a amenajat Gradinile Baroce in anii 1720
Christian al VI-lea si Frederik al V-lea – care au domnit in timp ce gradina a existat
Margareta II – care a deschis Gradinile Baroce dupa 3 ani de restaurare, in 1996.
Ma bucur mult ca am dat peste acest Jurnal de vacanta ! Sunt extrem de incantata si de recunoscatoare pt. minunatele descrieri si toate informatiile extrem de utile gasite aici !
Va multumesc f.f. mult !”
Buna seara! Va multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase! Astfel de mesaje imi dau un imbold sa continui.