Palacio Nacional de Queluz

In cea de treia zi, pasii ne-au purtat la aproximativ 18 de kilometri de Lisabona, pentru a vedea Palacio Nacional de Queluz, din localitatea cu acelasi nume. Colosal ca amploare si fast, acest palat regal este considerat Versailles-ul portughez. Iar o pasionata de regalitate si de palate regale, ca mine, nu putea rata o vizita tocmai in acest loc. Pentru a ajunge acolo am luat trenul din Gara Rossio si, in mai putin de 30 de minute,  am coborat la statia Queluz-Belas. Calatoria cu trenul a fost inclusa in Lisboa Card. Tot cu Lisboa Card am obtinut si o reducere de 15% din pretul biletului de intrare in palat. 

Interiorul sau ascunde o serie de sali si camere decorate cu elemente orientale, mobilier si tapiserii portugheze, picturi ai marmura italiene si podele din lemn adus tocmai din Brazilia. Printre cele mai frumoase incaperi se remarca Sala Tronului, Sala Ambasadorilor Sala de Muzica, Coridorul das Mangas si gradinile sale splendide.

GASITI AICI UN GHID COMPLET DE VIZITARE AL PALATULUI

Palacio Nacional de Queluz
Palacio Nacional de Queluz
Palacio Nacional de Queluz
Palacio Nacional de Queluz
Palacio Nacional de Queluz
Parque das NaçõesPonte Vasco da GamaTelecabine Lisboa

Dupa aproximativ 2 ore petrecute aici, ne-am reintors in Lisabona si ne-am oprit in Gara Oriente pentru ca mai aveam la dispozitie o jumatate de zi si doream sa exploram zona Parque das Nações. Acolo ne-am plimbat putin pe faleza si am admirat Ponte Vasco da Gama, unul dintre cele mai mari poduri din Europa, inaugurat in 1998. Apoi am luat Telecabine Lisboa care avea sa ne duca la Pesseio de Neptuno, chiar langa Oceanariu. O calatorie cu telecabina dureaza aproximativ 10 minute si ofera o panorama unica, de la 30 de metri inaltime asupra Parcului Natiunilor.

Gara Oriente
Vasco da Gama Mall
Parque das Nações
Ponte Vasco da Gama
Telecabine Lisboa
Telecabine Lisboa
Oceanário de Lisboa

Telecabina ne-a lasat pe Passeio do Neptuno, foarte aproape de o alta atractie de neratat a capitalei portugheze: Oceanário de Lisboa. Acest Oceanariu, desemnat an de an drept unul dintre cele mai frumoase din Europa a fost inaugurat cu ocazia Expozitiei Mondiale din 1998. Totodata este si unul dintre cele mai mari din Europa, asa ca o vizita aici este obligatorie, mai ales daca veniti in vacanta cu cei mici.

Cladirea, dispusa pe doua niveluri, recreeaza ecosistemele din Oceanul Indian, Oceanul Atlantic, Oceanul Pacific si Oceanul Antarctic cu ajutorul a peste 450 de specii de pesti, crustacee, alge si mamifere marine. Oceanariul propune o sumedenie de activitati pentru copii, adolescenti si adulti, asa ca sunt convinsa ca o sa petreceti un timp de calitate aici. Pretul unui bilet de intrare incepe de la 25 euro/persoana. Pentru ca este unul dintre cele mai vizitate obiective ale capitalei lusitane, sfatul meu este sa achizitionati intrarea online, la ora dorita, pentru a evita cozile din varf de sezon sau weekend.

Puteti cumpara bilete de intrare de AICI

Oceanário de Lisboa
Oceanário de Lisboa
Oceanário de Lisboa
Oceanário de Lisboa
Oceanário de Lisboa
Oceanário de Lisboa
Oceanário de Lisboa
Oceanário de Lisboa
Museu Nacional do Ajulejo

De acolo, ne-am suit in autobuzul 728 si ne-am oprit la ultimul obiectiv al zilei, Museu Nacional do Ajulejo. Atat drumul cu autobuzul pana acolo, cat si intrarea in acest muzeu, au fost incluse in Lisboa Card, prin urmare n-a mai fost nevoie sa scoatem din buzunar niciun ban.

Azulejo este un mestesug ridicat la rang de arta adus in Peninsula Iberica de catre mauri si care, in prezent, a devenit un simbol al Portugaliei.

Termenul de azulejo se refera la o placa de ceramica decorata, de obicei in culorile traditionale de alb si albastru (dar veti gasi si in alte culori precum galben, verde sau rosu), care ilustreaza scene din viata de zi cu zi, animale sau plante. Iar o asemenea arta trebuia sa aiba si un muzeu in care sa fie expusa una dintre cele mai valoroase colectii de gen din lume.

Veti putea admira aici peste 7700 de piese stranse in lucrari murale de mari dimensiuni sau chiar in miniatura. Si pentru ca acest muzeu este gazduit in interiorul Convento de Madre de Deus (1509), o manastire ale carei origini dateaza din secolele XIV-XV, punctul principal de atractie il constituie chiar biserica captusita cu aur, picturi si placi de ceramica azulejo. Asadar, desi accentul se pune pe faianta decorativa, aveti ocazia sa vedeti mult mai mult decat va asteptati!

Museu Nacional do Ajulejo
Museu Nacional do Ajulejo
Museu Nacional do Ajulejo
Museu Nacional do Ajulejo
Museu Nacional do Ajulejo
Museu Nacional do Ajulejo
Museu Nacional do Ajulejo
Museu Nacional do Ajulejo

Ultima zi in Lisabona s-a incheiat cu o portie de Pica Pau (s-ar traduce prin Ciocanitoare) la restaurantul Portugalia, aflat in apropierea locului in care eram cazati. Pica Pau este un preparat traditional portughez format din bucati mici de carne de vita inabusite intr-un sos facut cu bere, usturoi, ulei, chili si mustar. El este servit cu masline, muraturi si 3 garnituri (cartofi prajiti, spanac si salata de verdeturi). Un adevarat festin!

Pica Pau
Pica Pau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *