PALAZZO D’ACCURSIO

Program:

Marti-Duminica: 10.00 -18.30

Lunea: inchis

Intrarea libera, doar la Colectia Comunala de Arta se plateste o taxa de intrare de 5 euro.

In dreapta bisericii San Petronio (cum ne uitam la ea) se afla o cladire ce are forma unei fortarete, care astazi serveste drept sediu pentru primaria orasului, Palazzo D’Accursio. Iar vestea buna este ca o parte din incaperile sale se pot vizita gratis. Iata si un mic ghid care sa va ajute atunci cand il vizitati:

Fatada cladirii

Chiar deasupra intrarii, intre steagurile orasului, Italiei si Uniunii Europene, se afla statuia din bronz a Papei Grigore al XIII-lea, nativ din Bologna, care pare ca ii binecuvanteaza pe trecatori. Putin mai in stanga este statuia Fecioarei cu Pruncul, opera a lui Niccolò dell’Arca.

Curtea interioara si scarile

Dupa ce veti intra, veti ajunge intr-o curte interioara pe care trebuie sa o traversati in diagonala pentru a ajunge la impresionantele, dar incomodele scari desenate de Bramante care va duc pana la primul etaj.

Etajul 1

Dupa ce ati urcat scara, intrati in stanga urmand indicatoarele. Prima sala in care veti ajunge este Sala d’Ercole ( Sala Hercule), al carei nume provine de la statuia lui Hercule, construita in 1519.

In stanga statuii este Sala del Consiglio Comunale, utilizata pentru intalnirile din cadrul primariei. Pentru a intra in aceasta sala aveti nevoie sa lasati la intrare un document de identitate. Picturile baroce de pe tavan sunt fascinante.

Tot aici gasiti si Sala Rossa, care si-a luat numele de la tapiteriile care decoreaza aceasta incapere. Aici se oficiaza si cununiile civile.

Sala Rossa

Etajul 2

Urcati inca o serie de scari asemanatoare primelor si intrati tot prin stanga, in Sala Farnese. Aici a avut loc, pe 25 februarie 1530, incoronarea lui Carol (V) Quintul de catre Papa Clement VII, moment surprins si in frescele care decoreaza incaperea. Din aceasta sala se pot face cele mai frumoase fotografii cu Piazza Maggiore.

Capela Farnese ofera si ea o serie de fresce impresionante, insa, din pacate, multe dintre ele au fost distruse de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *