BISERICA SANTA MARIA DELLA VITA

Program: Biserica: Marti-Duminica: 10:00-19:00.

                     Compianto: Marti-Duminica: 10:30-18:30.

                     Lunea: inchis

Adresa: via Clavature 8-10, Bologna

Pret intrare: Intrarea libera in biserica.

Pentru intrarea la Compianto sul Cristo Morto se plateste o taxa de intrare de 4 euro.

Pentru intrarea la Muzeu + Oratoriu se plateste o taxa de intrare de 6 euro.

Pentru intrarea la Compianto sul Cristo Morto + Muzeu + Oratoriu se plateste o taxa de intrare de 8 euro.

Biserica, fondata in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, este cel mai important exemplu al barocului in Bologna . Ea se afla in imediata apropiere a Pizza Maggiore. In interiorul sau se afla celebra Compianto sul Cristo Morto ( Plangerea lui Hristos) a lui Niccolò dell’Arca, sau “urlo di pietra” ( urletul pietrei), asa cum a fost caracterizata de catre Gabriele D’Annunzio. Chiar daca trebuie sa platiti pentru a o vedea, va sfatuiesc sa nu va zgarciti tocmai acum. Doar nu ati ajuns pana in Bologna doar ca sa vedeti sculpturile tot din fotografii! Suferinta de pe chipurile statuilor, va vor impresiona, va garantez.

Pe langa Biserica care poate fi vizitata gratuit, aici se mai gaseste si un muzeu cu obiecte provenite de la fostul spital construit in incinta complexului si un Oratoriu creat de catre Floriano Ambrosini in 1617. Din pacate, atunci cand am vizitat noi orasul acestea erau inchise pentru renovare.

PERSONAJELE DIN COMPIANTO SUL CRISTO MORTO

Iata o scurta descriere a celor sapte personaje care apar in aceasta scena, de la stanga la dreapta:

Iosif din Arimathea (1), cel care sta in genunchi, cu un ciocan in mana si diverse alte ustensile de mesterit legate la centura, priveste spre noi, invitandu-ne parca sa luam parte la aceasta tragedie. Iosif este cel care i-a cerut lui Pilat trupul lui Hristos dupa ce a fost dat jos dupa cruce. Conform legendei, l-a infasurat pe Hristos intr-o panza de in, cumparata chiar de el, l-a uns cu miresme si l-a pus intr-un mormant sapat chiar de el in stanca. “Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luand preacurat Trupul Tau, cu giulgiu curat infasurandu-L si cu miresme, in mormant nou ingropându-L, L-a pus. Dar a treia zi ai înviat, Doamne, daruind lumii mare mila”.

Langa el este Maria-Salomeea ( mama fiilor lui Zevedeu, asa cum este numita de catre evanghelistul Matei) (2), mama Apostolilor Iacob si Ioan. Ea a inceput sa-L urmeze pe Hristos pe cand se afla in Galileea. Salomeea este sarbatorita ca una din cele care au adus prima veste buna despre invierea lui Hristos. Pe chipul ei se poate citi o imensa suferinta.

Imediat langa ea este Fecioara Maria (3), mama lui Iisus Hristos (7), care sta intins pe un pat funerar chiar in fata ei.

In stranga ei este Apostolul Ioan (4), unul dintre discipolii lui Hristos. Iisus i-a increditat-o acestuia pe mama Sa dupa ce a fost crucificat. “Deci Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care Il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau! Apoi a zis ucenicului: Iata mama ta! Si din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine.”

Maria lui Cleopa (5) este sotia lui Cleopa si ruda apropiata cu Fecioara Maria ( mama lui Hristos). Ea este mama lui Iacob cel Tanar ( unul dintre Apostolii lui Iisus).

Ultimul personaj o intruchipeaza pe Maria Magdalena (6), plasata in mod traditional la picioarele lui Hristos (ea fiind pacatoasa i-a spalat picioarele lui Iisus si I le-a sters cu parul sau in timpul Cinei Cea de Taina). Probabil cea mai cunoscuta figura a acestei scene, ea a fost prezenta la rastignirea lui Iisus. Cand Domnul a inviat i s-a aratat mai intai ei si a trimis-o sa ducă vestea Invierii ucenicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *