Mica sirena

Mica sirena sau Den lille havfrue este fara doar si poate simbolul Copenhagai. O fi ea supraevaluata, insa niciun turist ajuns in capitala Danemarcei nu poate pleca fara a face o poza in fata ei. Este opera artistului Edvard Eriksen la comanda proprietarului fabricii de bere Carlsberg. Statuia sirenei asezata deasupra unei mici stanci a fost inspirata de basmul cu acelesi nume al lui Hans Christian Andersen. Se spune ca Carl Jacobssen era atat pasionat de balet si in special de spectacolul Mica Sirena care o avea ca protagonista pe primbalerina Ellen Prince, incat i-a cerut acesteia sa-i fie model pentru sculptura. Aceasta l-a refuzat din cauza nuditatii, asa ca Eiksen a apelat la sotia sa, Eline. Totusi, se pare ca fata este cea a lui Ellen.

Mica sirena

Realizata din bronz si granit, sculptura Micii Sirene este cu adevarat mica, masurand doar 1.25 m. Este amplasata langa promenada Langelinie, iar daca ajungeti acolo este imposibil sa o ratati pentru ca in general este multa lume in jurul ei.

De-a lungul timpului, statuia a suferit mai multe acte de vandalism. De doua ori a ramas fara cap, o data fara brat si de nenumarate ori a fost vopsita. Insa, de fiecare data a fost restaurata si amplasata la locul ei spre deliciul calatorilor din intreaga lume. O copie a acestei statui exista si in Romania, mai precis la Piatra Neamt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *