Palatul Christiansborg este situat pe insula Slotsholmen(Insula Castelului), un loc inconjurat de canale aflat chiar in inima capitalei. Danemarca este una dintre cele mai vechi monarhii din lume, iar palatul are o istorie lunga si dramatica. Astazi, tara este o monarhie constitutionala guvenata de Parlament. In interiorul sau, palatul gazduieste Parlamentul danez, Curtea Suprema si cateva incaperi destinate monarhiei. Christiansborg este locul din care regina munceste. Aici tine audiente, semneaza legi, organizeaza banchete si receptii sau primeste vizite de stat. Si tocmai aceste camere pot fi vizitate. Veti vedea sali uimitoare decorate cu tapiserii colorate si picturi celebre, candelabre stralucitoare si mobilier somptuos.

Sala Tronului

Sala Tronului este folosita de Regina Margareta a II-a pentru a-i primi pe ambasadorii straini cu ocazia vizitelor de stat, dineurilor de gala sau banchetelor de Anul Nou.

Cand un monarh moare, noul rege sau noua regina trebuie proclamata de la acest balcon in cel mult 24 de ore de la moartea fostului suveran. Pe 15 ianuarie 1972, de la balconul acestei incaperi, Prim-Ministrul danez Jens Otto Krag, a proclamat-o pe Margareta a II-a drept regina. El a strigat de trei ori catre multimea adunata in curtea palatului: “Regele Frederik IX este mort. Traiasca Majestatea Sa Regina Margareta a II-a!”

Desi Regina nu foloseste tronurile, acestea raman ca o relicva istorica din perioada monarhiei absolute (1660-1848). Tronul regelui este împodobit cu doi lei de aur, iar tronul reginei cu doua creaturi mitice aurite numite grifoni. Tronurile au fost aproape pierdute cand palatul a ars in 1884, dar, din fericire, au fost salvate la timp.

Sala Tronului, Palatul Christiansborg
Sala Tronului, Palatul Christiansborg

Salonul Regelui Christian al IX-lea

Numele acestei sali provine de la picturile si busturile primilor trei regi ai dinastiei Gluksborg care a fost fondata de Christian al IX-lea. Covorul cu stema regala a fost oferit in dar Reginei Margareta a II-a de catre guvern si Parlament cu ocazia aniversarii a 40 de ani de domnie in 2012. Chiar regina a contribuit la designul acestui covor lucrand cu artistul E. Hansen.

Salonul Regelui Christian al IX-lea, Palatul Christiansborg
Salonul Regelui Christian al IX-lea, Palatul Christiansborg

Salonul Fredensborg

Este dominat de imensa pictura a lui Laurits Tuxen care ii infatiseaza pe Regele Christian al IX-lea si pe sotia sa, Regina Louise la Palatul Fredensborg alaturi de cei 6 copii ( 3 fete si 3 baieti), gineri si nurori si de 20 dintre cei 39 de nepoti.

Christian al IX-lea era supranumit “Socrul Europei” deoarece copiii sai s-au casatorit cu membri ai familiilor regale ale Marii Britanii, Rusiei, Greciei, Germaniei, Suediei si Frantei.

Salonul Fredensborg, Palatul Christiansborg

Salonul de catifea

Atunci cand au loc banchete, membrii familiei regale se aliniaza in Salonul de Catifea si ii intampina pe oaspeti inainte de a intra in Sala Mare. Camera si-a luat numele de la tapetul de catifea de pe pereti care ilustreaza stema daneza (trei lei si noua inimi). Decorarea camerei a fost inspirata de dormitorul Regelui Soare Ludovic al XIV-lea de la Palatul Versailles din Franta.

Salonul de catifea, Palatul Christiansborg
Keld Navntoft, Kongehuset ©

Sala Mare

Dupa cum ii spune si numele, este cel mai mare salon din palat. Regina foloseste aceast incapere pentru a gazdui banchete, dineuri sau alte festivitati. Sala poate gazdui pana la 400 de invitati. Peretii sunt decorati cu 17 tapiserii colorate create de Bjørn Nørgaard, candelabre din sticla venetiana atarna de tavan, iar podeaua este din marmura alba si neagra.

In trecut, atunci cand aveau loc festivitati la palatele regale din intreaga tara, poporul danez putea sa cumpere bilet si sa asiste la acestea. Chiar si astazi, danezii pot urmari in direct la programul public de televiziune toate petrecerile care au loc in Sala Mare.

Sala Mare, Palatul Christiansborg

Salonul Verde

Atunci cand este un dineu in Sala Mare, Salonul Verde si alte camere din aceasta aripa servesc drept culise pentru artisti. Numele provine de la taviseriile din damasc verde de pe pereti. Deasupra usilor sunt pictate imagini din diferite parti ale Danemarcei.

Salonul Verde, Palatul Christiansborg
Salonul Verde, Palatul Christiansborg

Sala de mese

Are in centru o masa lunga de mahon la care pot sta simultan 52 de persoane. Cand incendiul a izbucnit la Palatul Christiansborg in 1884, treptele si balustradele de pe Scara Regelui au fost smulse in graba si scoase din palat. Cand palatul a fost reconstruit din nou în 1928, treptele si balustradele au fost folosite pentru a realiza aceasta masa. Cele doua candelabre mari de cristal din anii 1800 provin de la Palatul Regal din Oslo, adaugând stralucire mesei. Sala este folosita pentru a gazdui cine pentru sefii de stat si de guvern aflati in vizita in Danemarca.

Sala de mese, Palatul Christiansborg

Salonul Abildgaard

Vizitatorii acestei incaperi pot vedea si studia imensele pincturi Abildgaard care dau numele salii. Daca va uitati cu atentie la camera, veti observa multe animale si insecte care decoreaza peretii, usile si mobila. Ele au fost pictate de Valdemar Andersen, cunoscut pentru promovarea facuta Gradinii Zoologice din Copenhaga.

Salonul Abildgaard, Palatul Christiansborg
Salonul Abildgaard, Palatul Christiansborg

Biblioteca Reginei

Este locul perfect pentru intalniri, pranzuri si petreceri cu ceai. Berzele pictate de Johannes Larsen se rotesc gratios pe tavan, iar bufnitele intelepte privesc in jos din cornisele lor aurii. Chiar daca colectia de carti se intinde pe trei kilometri de rafturi in total, doar 10% din colectia de carti a Majestatii Sale Regina este plasata la Palatul Christiansborg. Restul cartilor se afla la Palatul Amalienborg.

Biblioteca este colectia privata a familiei regale de lucrari daneze si straine. Colectia a fost inceputa in timpul domniei lui Frederic al V-lea din 1746-1760. De la domnia sa, mii de carti au fost adaugate la colectie. Unele dintre ele sunt pretioase, primele editii semnate, inclusiv cele din Basmele lui Hans Christian Andersen. Altele sunt scenarii scrise de mana, desene, harti si fotografii.

Biblioteca Reginei, Palatul Christiansborg
Biblioteca Reginei, Palatul Christiansborg
Biblioteca Reginei, Palatul Christiansborg

Salonul Rosu

Tavanul si decoratiile de pe peretii acestei incaperi sunt opera lui Carl Mortensen. Deasupra usilor sunt expuse picturi cu palatele din Copenhaga.

Salonul Rosu, Palatul Christiansborg

Salonul Alexander

Este folosit pentru dineurile mici, pranzuri, receptii sau vizita membrilor Fortelor Armate Daneze cu ocazia Anului Nou. Camera poarta numele frizei de marmura a lui Bertel Thorvaldsen care infatiseaza intrarea lui Alexandru cel Mare in Babilon, prin anii 300.

Salonul Alexander, Palatul Christiansborg
Salonul Alexander,Palatul Christiansborg
Salonul Alexander,Palatul Christiansborg
Salonul Alexander,Palatul Christiansborg

Flora Danica

Familia regala detine cateva seturi de masa exclusiviste. Printre acestea si setul de portelan faimos in intreaga lume, Flora Danica. O parte din acest set este expusa la Palatul Christiansborg. Acest set a fost facut la comanda Regelui Christian al VII-lea pentru a-i fi oferit Imparatesei Ecaterina cea Mare a Rusiei. Insa, aceasta a murit inainte ca setul sa fie gata, asa ca a fost folosit de catre Christian al VII-lea la petrecerea aniversara de pe 29 ianuarie 1803. Setul a fost folosit de atunci la numeroase banchete regale, cel mai recent, la petrecerea care a marcat Jubileul de Aur al Reginei Margareta a II-a, pe 15 ianuarie 2022. 

Keld Navntoft, Kongehuset ©
Keld Navntoft, Kongehuset ©
Keld Navntoft, Kongehuset ©

Capela Palatului Christiansborg

Capela Palatului Christiansborg este utilizata la ceremoniile din sanul familiei regale. Printul Christian, fiul cel mare al Printului Mostenitor Frederik si al Printesei Mostenitoare Mary a fost botezat aici in 2006.

Bucatariile regale

Vizitatorii au acum acces in bucatariile regale si pot vedea cu ochii lor cum se pregateau marile banchete regale. Bucatariile sunt inca folosite atunci cand au loc dineuri in Sala Mare. 

Bucatariile Regale sunt echipate si mobilate exact ca pe vremea lui Christian al X-lea. Mai precis, vizitatorii pot urmari pregatirile pentru o cina de gala care sa marcheze Jubileul de Argint al regelui pe 15 mai 1937, care a fost cel mai mare banchet regal si a gazduit 275 de invitati.

Bucatariile regale se mandresc si cu una dintre cele mai mari colectii de articole din cupru din Europa.

Grajdurile regale

In imediata vecinatate a Palatului Christiansborg se afla si Grajdurile Regale. Acolo sunt tinuti caii reginei si trasurile acesteia folosite la marile evenimente. Printre acestea se remarca Caleasca de nunta (folosita la nunta Reginei Margareta a II-a cu Printul Henrik in 1967 sau la nunta Printului Mostenitor Frederik cu Mary Donaldson in 2004), Trasura Gold State Coach ( acoperita cu foita de aur de 24 carate) sau Trasura Landou. Cea mai veche trasura din grajduri este cea a Reginei Vaduve Juliane Marie, care dateaza din 1778.

Kongehuset ©

Muzeul Ruinelor Christiansborg

La Muzeul Ruinelor Christiansborg veti putea gasi fragmente din castelele si palatele care au fost construite aici incepand cu secolul al XII-lea. Prima parte a acestui traseu subteran gazduieste ruinele celui dintai castel construit 1167 de catre episcopul Absalon. S-au pastrat zidul care il inconjura (care avea rolul de a proteja castelul de piratii Wendish care au atacat Copenhaga din sud), fundatiile catorva case, o fantana si doi piloni care au apartinut unei biserici.

Pe locul castelului lui Absalon s-a ridicat Castelul Copenhagai. Fundatiile legendarului Turn Albastru, cel mai mare turn de la Castelul Copenhaga, formeaza cealalta mare ruina de sub castel. Detinuții politici si alti criminali au fost inchisi in Turnul Albastru. Cel mai faimos prizonier a fost fiica preferata a lui Christian IV, Leonora Christina. Ea a fost inchisa in turn timp de 21 de ani, 9 luni si 11 zile, platind pentru crimele sotului ei, Corfitz Ulfeldt, care a fost condamnat pentru tradare.

Turnul Palatului Christiansborg 

Turnul Palatului Christiansborg este deschis publicului, iar intrarea este gratuita. De la punctul de belvedere al celui mai inalt turn din Copenhaga, veti putea observa capitala dintr-o alta perspectiva. Puteti vedea strazi, cladiri, acoperisuri, turnuri sau alte detalii pe care pana atunci nu le-ati remarcat. Daca aveti norocul sa prindeti si o zi senina, puteti vedea chiar si Suedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *