Prima calatorie de o zi din afara Copenhagai a fost in fermecatorul oras Roskilde. Acest orasel intemeiat de vikingi acum mai bine de 1000 de ani a devenit capitala Danemarcei sub domnia lui Harald I (Dinte Albastru) Gormsson, transformand-o astfel in una dintre cele mai infloritoare asezari din nordul Europei. Gloria sa a inceput sa apuna odata cu ascensiunea Copenhagei si cu inceputul Reformei si trecerea la luteranism.

Astazi a devenit al doilea oras turistic dupa Copenhaga poate si datorita festivalului sau anual de muzica rock Roskilde, cunoscut nu doar in Scandinavia, ci si in intreaga Europa. Festivalul Roskilde include diferite genuri de la rock si pop si pana la hip hop. Dar in oras exista mai mult decat Festivalul Roskilde. Chiar daca este destul de mic si usor de strabatut la pas, are o multime de obiective turistice carora va recomand sa le acordati o zi.

Iata lista mea cu obiectivele de vizitat in Roskilde:

CUM SE AJUNGE IN ROSKILDE

Localitatea este situata la numai 30 de km de capitala Danemarcei. Din København H (Gara Centrala din Copenhaga) exista trenuri care pleaca frecvent de catre Roskilde. Durata calatoriei este de aproximativ 30 de minute. Pretul unui bilet normal dus-intors incepe de la 84 DKK, insa daca detineti un Copenhagen Card, beneficiati de calatorii gratuite nelimitate cu trenuri, autobuze si metrou in intreaga regiune a capitalei, inclusiv catre si dinspre Roskilde.

Mai mult, daca veniti cu trenul, aveti ocazia sa admirati si cea mai veche gara din Danemarca, construita in 1847, in acelasi timp cu linia ferata care leaga Copenhaga de Roskilde.

FANTANA CU CELE TREI URNE

Primul lucru pe care il observi dupa ce iesi din gara din Roskilde sunt trei urne mari colorate care stau in mijlocul strazii. Urnele Roskilde au fost amplasate acolo in 1998 pentru a comemora cea de-a 1000-a aniversare de la intemeierea orasului si reprezinta nasterea, viata si moartea. Create de sculptorul danez Peter Brandes, aceste urne sunt probabil primele si ultimele lucruri pe care le vezi in oras.

Fantana cu cele trei urne
Fantana cu cele trei urne

PRIMARIA

Chiar in centrul orasului, in piata Stændertorvet, se afla Primaria din Roskilde. Cladirea in stil gotic a fost construita in jurul anului 1880 de catre de arhitectul O. Momme. Turnul impunator dateaza din anul 1500 si a fost initial turnul Bisericii Skt. Laurentii, ale carei ruine pot fi inca vizitate intr-un mic muzeu aflat sub piata.

MUZEUL CORABIILOR VIKINGE

De asemenea, un alt obiectiv ce nu trebuie ratat in Roskilde este Muzeul Corabiilor Vikinge. Construit pe malurile fiordului, acesta gazduieste cinci nave din secolul al XI-lea, de la infricosatoarele nave de razboi pana la knarr care a traversat Atlanticul pana la Newfoundland. Dincolo de colectia fascinanta de arheologie marina, este un muzeu viu, in care cei mici se pot imbraca in vikingi si se pot juca in barcile care inca sunt fabricate dupa metode stravechi. Daca vremea este buna, aceste nave ies in larg pentru a-i plimba pe vizitatorii dornici sa traiasca o aventura vikinga. Intrarea in acest muzeu este inclusa in Copenhagen Card.

CATEDRALA DIN ROSKILDE

De la originile vikinge, trecem la cele religioase, prin impozanta catedrala a orasului, a carei origine dateaza din secolul al XII-lea. A fost declarata Patrimoniu Mondial de catre UNESCO si din anul 1400 aici odihnesc ramasitele tuturor membrilor familiei regale. Vizita la catedrala este inclusa in Copenhagen Card.

Inainte de a intra in capele aruncati o privire la:

  • Usa Regilor creata de Peter Brandes in 2010 si folosita ca poarta de intrare si iesire numai pentru membrii familiei regale sau la nuntile, botezurile si inmormantarile localnicilor;
  • Orga realizata in 1554 de catre Herman Raphaëlis;
  • Cristelnita este facuta din bronz, iar o inscriptie arata ca dateaza din 1602. Mai apare si un text in latina: “Cei care crede si va fi botezat va fi mantuit, dar cel ce nu crede va fi condamnat”. La picioarele sale sunt reprezentati cei patru evanghelisti;
  • Amvonul care dateaza de la inceputul anilor 1600;
  • Loja privata a Regelui Christian al IV-lea ce a fost instalata in partea de nord in jurul anilor 1600;
  • Ceasul care isi are originea in anii 1400 si este unic in Danemarca. La fiecare ora fixa Sf. Gheorghe omoara balaurul care scoate un sunet infiorator. Ceasul indica toate cele 24 de ore ale unei zile.
  • Biblia din fata Altarului care vine din timpul domniei lui Frederik al II-lea.
  • Altarul are trei parti si a fost comandat la Antwerp in jurul anului 1560. Reliefurile altarului descriu evenimentele ce au avut loc in Saptamana Patimilor, Agonia lui Hristos si Moartea Sa.
  • Sarcofagul Reginei Margareta I din spatele Altarului care este cel mai vechi din catedrala.
  • Muzeul catedralei expune fotografii, documente si machete din istoria edificiului de cult.
Usa Regilor
Orga
Loja privata a Regelui Christian al IV-lea
Altarul
Biblia din fata Altarului
Sarcofagul Reginei Margareta I din spatele Altarului

Cele mai importante capele:

Capela Magilor, aflata in partea dreapta cum priviti spre altar, dateaza din 1462 si gazduieste mormintele Regelui Christian I, ale sotiei sale, Regina Dorothea si ale descendentilor lor. Capela este decorata cu o serie de fresce foarte valoroase care redau scene din viata lui Iisus. Nu plecati fara sa vedeti si coloana pe care sunt trecute inaltimile tuturor conducatorilor care au trecut pe acolo de-a lungul anilor. Petru cel Mare detine recordul cu 2.08 m, iar cel mai scund era Christian al VII-lea care masura doar 1.64 m.

Capela Magilor
Coloana pe care sunt trecute inaltimile tuturor conducatorilor care au trecut pe acolo de-a lungul anilor

Capela lui Frederik al V-lea gazduieste mormintele mai multor monarhi printre care Frederik al V-lea, Christian al VI-lea, Christian al VII-lea, Christian al VIII-lea, Frederik al VI-lea, Frederik al VII-lea, Regina Regina Sophie Magdalene sau Reina Juliane Marie.

Capela lui Frederik al V-lea
Capela lui Frederik al V-lea
Capela lui Frederik al V-lea

Capela lui Christian al IV-lea dateaza din 1620 si a fost prima construita dupa Reforma si este opera arhitectului Lorenz Steenwinckel.Capela a ars in 1647, asa camare parte dintre operele originale s-au piedut. Singurul lucru original ramas este usa care este atat de bizara, incat se credea ca este opera Diavolului, desi autorul si-a semnat opera: Casper Fincke bin ich benannt, dieser Arbeit binn ich bekannt( Numele meu este Casper Fincke, iar faima o datorez acesti lucrari). Cele doua mari picture de pe pereti infatiseaza scene din viata lui Christian al V-lea. Sarcofagul lui Christian al IV-lea este unul modest, decorat cu ingeri.

Capela lui Christian al IV-lea

Capela Sf. Andrei este decorata cu fresce din 1511 care infatiseaza scene din viata Sf. Ioan Botezatorul si a Sf. Andrei sau Fecioara Maria cu Pruncul.Uitati-va si la ferestrele decorate cu fier forjat care reprezinta Schimbarea la fata a Mantuitorului

Capela Sf. Andrei
Capela Sf. Andrei

Capela Sf. Birgitta va gazdui in viitor mormantul actualei regine, Margareta a II-a si al Printului Consort. Puteti vedea aici cum va arata sarcofagul de sticla al artistului Bjørn Nørgaard.

Keld Navntoft, Kongehuset ©

In mausoleul octogonal aflat langa catedrala se afla mormintele parintilor actualei regine, Regele Frederik al IX-lea si Regina Ingrid.

Keld Navntoft, Kongehuset ©

MUZEUL ROSKILDE

Muzeul Roskilde, aflat chiar in centrul orasului, prezinta vizitatorilor o impresionanta si variata colectie de descoperiri arheologice, harti, tablouri, fotografii sau costume de la intemeierea orasului si pana in prezent. Iar Cafeneaua Freunde a muzeului este locul perfect pentru o binemeritata pauza de pranz. Intrarea la muzeu este acoperita de Copenhagen Card.

PALATUL GALBEN

Palatul Galben este o cladire construita in stil baroc intre 1733 si 1736. Aici era resedinta familiei regale atunci cand veneau in oras pentru a participa la diverse evenimente, precum inmormantarile regale. In prezent aici exista Muzeul de Arta Contemporana. Gradina este folosita pentru expozitii, concerte si alte evenimente culturale.

CENTRUL VECHI

Mergeti in Piata Stændertorvet si de acolo plimbati-va pe stradutele pietruite admirand arhitectura cladirilor care va ies in cale. La tot pasul veti gasi restaurante, cafenele si magazine de tot felul.

STATUIA INSPIRATA DE BASMUL “GALOSII FERMECATI”

Un alt lucru pe care il puteti face in Roskilde este sa calatoriti inapoi in timp intr-un tinut de basme si povesti. Cum puteti face asta? Asezandu-va pe banca de piatra cu o pereche de galosi din metal in fata si incercand perechea de pantofi a legendarului Hans Christian Andersen. Inspiratia din spatele sculpturii este basmul, Galosii Norocosi scris de autor. Povestea este despre un grup de oameni care doresc sa calatoreasca in epoca medievala si sa se imbibe in desfatare. Ce-as mai purta o pereche de galosi, care sa ma transporte in mod magic la Roskilde chiar acum…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *