Dupa 7 zile pline de aventura petrecute in cele mai spectaculoase locuri ale Iordaniei, cum ar fi Petra, Amman, Marea Moarta sau Wadi Rum, abia asteptam sa avem si cateva clipe de relaxare. Iar pentru asta am lasat Aqaba, chiar la finalul periplului prin Iordania.

Aqaba este cel mai important port si singura statiune cu acces la Marea Rosie a Iordaniei. Aqaba este cunoscuta in toata lumea pentru locurile sale de scufundari si pentru recifele de corali superbe care abunda in pesti exotici si alte creaturi marine. Va marturisesc ca a fost singurul oras din Iordania in care am avut in permanenta sentimentul ca ma aflu in Europa.

CUM AM AJUNS IN AQABA

Noi am venit direct din Wadi Rum, adusi de ghidul nostru cu masina lui, iar distanta intre cele doua obiective a fost parcursa intr-o ora si un pic. Exista si alte variante de a ajunge in Aqaba, direct sau indirect.

Aqaba are un aeroport international care este conectat cu Romania prin intermediul companiei Wizz Air, cu mentiunea ca ca zborurile sunt sezoniere.

Daca varianta directa nu va satisface, puteti ajunge in Aeroportul Queen Alia din Amman cu Tarom sau Ryanair, iar de acolo cu masina inchiriata, autobuz (compania Jett) sau transfer privat.

UNDE NE-AM CAZAT

Fie ca va doriti sa optati pentru un hotel pe plaja, fie pentru unul chiar in inima orasului, in Aqaba chiar aveti de unde alege. Veti gasi si resorturi de lux cu servicii de inalta calitate, dar si hoteluri cu mai putine pretentii. Important este sa stiti foarte bine ce va doriti si de ce buget dispuneti si sa rezervati cat mai din timp.

Pentru ca am mers in Iordania in plin sezon turistic si ne-am decis destul de tarziu ce ne dorim, am mai gasit camere disponibile doar la Marina Plaza Tala Bay. Desi pe Booking este cotat cu 4*, i-as da undeva pe la 3*. Poate unde ne obisnisem noi cu cazarile extraordinare de pana atunci. Mobilierul din camere este destul de vechi, iar uneori, la orele de varf, apa calda la baie vine destul de greu. Cu toate astea, am remarcat si cateva lucruri bune. Mancarea este foarte foarte buna, foarte variata si se schimba de la o zi la alta, piscinele sunt frumoase si moderne, iar plaja este destul de aproape.

Marina Plaza Tala Bay
Marina Plaza Tala Bay
Marina Plaza Tala Bay

UNDE AM MANCAT

La hotelul la care am fost cazati aveam demipensiune (mic-dejun si cina). Prin urmare, mai trebuia sa ne ocupam doar de masa de pranz. Si cum restaurantele din Aqaba sunt renumite in intreaga Iordanie si nu numai, pentru mancarurile pe baza de peste si fructe de mare, nu aveam nici noi cum sa plecam de acolo fara sa le incercam.

La recomandarea ghidului, am mers pe Strada Pietei de Peste la restaurantul Abu Baker Fish Restaurant, despre care el spunea ca este cel mai bun din zona. Nu pot confirma asta pentru ca nu le-am incercat si pe celelalte (strada este plina cu astfel de restaurante), insa mancarea a fost de-a dreptul delicioasa. Si asta a fost tot ce a contat!

Iar daca ma intrebati ce fel de peste am mancat, nici nu stiu sa va spun, pentru ca din nou am mers pe mana lui Ibrahim. El a ales ceva din vitrina de la intrare, iar bucatarul ni l-a gatit in stil traditional. Tocmai pentru ca totul se face pe loc, e posibil sa dureze uneori cam 40-45 de minute pana cand masa este servita. Cat despre peste, pot sa va spun ca acesta este prins de pescarii locali, astfel ca aveti siguranta ca este intotdeauna proaspat. Restaurantul este curat, iar preturile sunt decente.

Revenind la restaurante, veti mai gasi unele destul de bune si in jurul hotelului Marina Plaza Tala Bay. Ca de exemplu Sea Bass Resto Bar, DeSoto sau Cedar Ka’akeh cu specific libanez.  

Abu Baker Fish Restaurant
Abu Baker Fish Restaurant
DeSoto Restaurant

CE TREBUIE SA CONTINA BAGAJUL PENTRU AQABA

Musai pantofi de intrat in apa. Unele portiuni de plaja sunt pline de pietre si corali care va pot rani. Ocazional, pe fundul marii, puteti da si de arici de mare care va vor intepa. Si doare foarte tare!

Costum de baie si crema de protectie solara. Soarele arde destul de tare vara in aceasta parte de lume.

Camera foto sau un GoPro. Veti face o gramada de fotografii, inclusiv sub apa la minunatiile de pesti ce inoata in jurul picioarelor voastre.

Masca de snorkeling. Chiar daca nu stiti sa inotati, o puteti folosi chiar si in apa pana la umeri pentru a admira coralii si pestii colorati din jurul picioarelor voastre.   

CE AM FACUT IN AQABA

Plaja, plaja si iar plaja

Da, dupa efortul depus in zilele precedente, a fost exact ce aveam nevoie si ce ne doream. Din fericire, plaja care deservea clientii hotelului era cam la 200 de metri de acesta.

Snorkeling

Nu am crezut ca ar putea sa-mi placa atat de mult. Datorita apei limpezi si calme (arareori sunt valuri la Marea Rosie), ne-am putut bucura de intregul paradis subacvatic din jurul nostru. Daca sunteti mai curajosi si aveti si ceva pregatire in acest sens, atunci Aqaba este locul perfect pentru scufundari.

Apus de soare pe plaja

Ce poate fi mai frumos si mai memorabil decat sa vezi soarele disparand in spatele muntilor Israelului, in timp ce stati pe sejlong cu un ceai in mana?

Plimbare cu un vas cu fundul de sticla

Este unul dintre cele mai populare lucruri de facut in Aqaba, atat printre turisti, cat si printre localnici.Ibrahim a aranjat pentru noi un tur privat de 1 ora cu o astfel de barca cu fundul de sticla. Doar noi, fara alte persoane. Am avut ocazia sa admiram corali, bancuri de pesti de toate culorile si speciile, arici de mare si chiar si o nava scufundata. L-am vazut chiar si pe Nemo, pestele clovn.

Shopping in souk-ul din oras

A fost experienta care ne-a placut cel mai tare pentru ca am avut ocazia sa luam cu adevarat pulsul Iordaniei. Nu trebuie pentru nimic in lume sa plecati de acolo fara sa faceti asta. Cafea, baclava, dulciuri, condimente, haine, parfumuri, bijuterii si cate si mai cate, pe toate le veti gasi aici. La preturi mult mai bune decat in restul Iordaniei pentru ca Aqaba este o zona tax free. Chiar si asa, toate preturile se negociaza. Inutil sa va spun ca am plecat incarcati de acolo.

Vizita in centrul vechi

Euforici dupa sesiunea de cumparaturi incheiata cu succes, am profitat de faptul ca ne aflam in inima orasului, si am plecat sa exploram centrul vechi. Ne-am plimbat asa, fara tinta, pe stradutele intortocheate din jurul Moscheii Sharif Al Hussein Bin Ali, am interactionat cu localnicii, am mancat kunafeh si am baut ceai tipic beduin.

EXCURSII DE O ZI DIN AQABA

Daca decideti sa veniti direct in Aqaba si sa va petreceti vacanta acolo, trebuie sa stiti ca sunteti foarte aproape de Petra si Wadi Rum, cele doua nestemate ale Iordaniei.Asa ca puteti da o fuga repede sa le vedeti, sub forma unor excursii de o zi. 

Daca aveti nevoie de inspiratie, puteti citi cele doua articole dedicate acestor obiective dand click pe link-urile de mai jos:

PENTRU WADI RUM DATI CLICK AICI

PENTRU PETRA DATI CLICK AICI

Daca aveti nevoie de un ghid pentru aceste excursii, vi-l recomand cu drag pe Ibrahim, cel care ne-a fost alaturi in cele 10 zile petrecute in Iordania. Daca sunteti interesati, scrieti-mi si va dau datele lui de contact

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *